Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Rozmiar czcionek: A A+ A++ | Zmień kontrast
Środowiskowy Dom Samopomocy w Łoniowie

Pracowite Czwartki a tym razem PONIEDZIAŁEK ! 5.12.2022

Przed nami ostatni dzień otwarty realizowany z projektu PFRON „Ciepła Jesień”. W związku z tym, że 6 grudnia to dzień św. Mikołaja postawiliśmy na świąteczny wystrój i smak. I tak atmosferę świąt poczuć można było już w drzwiach domu, bowiem piekliśmy pierniczki. Pracy było co niemiara gdyż wiedzieliśmy, że tym razem zaprosiliśmy dużo gości, a każdego chcieliśmy poczęstować. A i jeszcze ładnie udekorować.. tak więc większość czasu spędziliśmy w kuchni razem z Paniami Terapeutkami, ale zostało nam też trochę czasu na powtórzenie zasad gościny, oraz trening kontaktów interpersonalnych z naszymi Paniami Pedagog i Psycholog. Możemy przyznać szczerze, że podczas trwania projektu dużo się nauczyliśmy i nabraliśmy odwagi , pewności siebie w nawiązywaniu relacji z innymi. Zapraszamy bardzo serdecznie na jutro ???? a poniżej przepis na nasze pierniczki. Koniecznie obejrzyjcie zdjęcia i zobaczcie jakie piękne kolorowe cuda nam wyszły.

Pierniczki:

 

Składniki:
500g mąki pszennej + do podsypania pierników

100g prawdziwego masła

150 naturalnego miodu

  1. średnie jajka

łyżeczka sody oczyszczonej

przyprawy: po łyżeczce mielonego cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu, kakao i imbiru

Wykonanie:

Masło z miodem roztop na małym ogniu w rondelku. Masę odstaw do przestudzenia. W misce umieść jajka i roztrzep je trzepaczką lub mikserem. Dodaj przestudzony miód z masłem i całość tylko wymieszaj. Mąkę z sodą i przyprawami przesiej bezpośrednio do miski z mokrymi składnikami. Wszystko wyrób mikserem lub też ręcznie, do połączenia składników w jednolitą masę.Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na jedną godzinę. Po godzinie wyjmij ciasto i włącz piekarnik na 170 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). W czasie nagrzewania przygotuj blachę np. z wyposażenia piekarnika. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Urwij kawałek ciasta. Podsyp go mąką i rozwałkuj na placek dowolnej grubości. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. Pierniczki piecz od 20-25 minut w zależności od ich grubości (jak będą cieńsze, to piecz je krócej). Pierniczki wyrastają podwójnie.

Pracowite Czwartki a tym razem PONIEDZIAŁEK ! 5.12.2022

Utworzono dnia 07.12.2022, 10:37

BIP

Zegar

Kalendarium

Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
Sb
Nd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Imieniny

RODO