Przed nami ostatni dzień otwarty realizowany z projektu PFRON „Ciepła Jesień”. W związku z tym, że 6 grudnia to dzień św. Mikołaja postawiliśmy na świąteczny wystrój i smak. I tak atmosferę świąt poczuć można było już w drzwiach domu, bowiem piekliśmy pierniczki. Pracy było co niemiara gdyż wiedzieliśmy, że tym razem zaprosiliśmy dużo gości, a każdego chcieliśmy poczęstować. A i jeszcze ładnie udekorować.. tak więc większość czasu spędziliśmy w kuchni razem z Paniami Terapeutkami, ale zostało nam też trochę czasu na powtórzenie zasad gościny, oraz trening kontaktów interpersonalnych z naszymi Paniami Pedagog i Psycholog. Możemy przyznać szczerze, że podczas trwania projektu dużo się nauczyliśmy i nabraliśmy odwagi , pewności siebie w nawiązywaniu relacji z innymi. Zapraszamy bardzo serdecznie na jutro ???? a poniżej przepis na nasze pierniczki. Koniecznie obejrzyjcie zdjęcia i zobaczcie jakie piękne kolorowe cuda nam wyszły.
Pierniczki:
Składniki:
500g mąki pszennej + do podsypania pierników
100g prawdziwego masła
150 naturalnego miodu
- średnie jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawy: po łyżeczce mielonego cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu, kakao i imbiru
Wykonanie:
Masło z miodem roztop na małym ogniu w rondelku. Masę odstaw do przestudzenia. W misce umieść jajka i roztrzep je trzepaczką lub mikserem. Dodaj przestudzony miód z masłem i całość tylko wymieszaj. Mąkę z sodą i przyprawami przesiej bezpośrednio do miski z mokrymi składnikami. Wszystko wyrób mikserem lub też ręcznie, do połączenia składników w jednolitą masę.Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na jedną godzinę. Po godzinie wyjmij ciasto i włącz piekarnik na 170 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). W czasie nagrzewania przygotuj blachę np. z wyposażenia piekarnika. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Urwij kawałek ciasta. Podsyp go mąką i rozwałkuj na placek dowolnej grubości. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. Pierniczki piecz od 20-25 minut w zależności od ich grubości (jak będą cieńsze, to piecz je krócej). Pierniczki wyrastają podwójnie.