Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Rozmiar czcionek: A A+ A++ | Zmień kontrast
Środowiskowy Dom Samopomocy w Łoniowie

Pracowita środa

Pracowita, tym razem ŚRODA: 23.11.2022.

W związku z tym, że jesteśmy gospodarzami jutrzejszych „Andrzejek” , na który zaprosiliśmy Uczestników zaprzyjaźnionego ŚDS w Kleczanowie oraz wszystkich chętnych mieszkańców Gminy Łoniów, uznaliśmy iż musimy się tym razem bardziej postarać i jeszcze lepiej przygotować. Wobec tego na dzisiejszych zajęciach z Paniami Terapeutkami dalej ćwiczyliśmy  nasze umiejętności obsługi sprzętu oraz kulinarne. Postanowiliśmy upiec ciasto „Pleśniak” i „Amerykańskie”. Obłędny zapach niósł się po całym domu. Na zajęciach kulinarnych uczyliśmy się sposobu serwowania owoców, układania serwetek oraz sztućców. „Andrzejki”, kojarzą nam się z magią, miłością i wróżeniem, w związku z tym z Panią Pedagog oraz Panią Psycholog ustaliliśmy temat jutrzejszego spotkania: „Potrzeba miłości osób z  niepełnosprawnościami -  emocje, uczucia związki.” Oprócz zapoznania się z tematem, przeszliśmy trening kontaktów interpersonalnych, czyli powtórzyliśmy: zasady nawiązywania kontaktów, podtrzymywania rozmów, wyrażania własnej opinii tak by nie skrzywdzić innych. Przypomnieliśmy sobie najpopularniejsze wróżby. Jesteśmy przygotowani i  mamy nadzieję, że jutro będziemy mogli się wykazać.  A poniżej nasze dzisiejsze przepisy:

 

Ciasto „Pleśniak”

Składniki:

3 szklanki (450 g) mąki pszennej

1/3 szklanki cukru

1cukier wanilinowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 masła 

50 g smalcu lub masła

5 żółtek (białka zostawiamy do bezy)

Powidła śliwkowe

Bakalie, orzechy

 

Sposób Przygotowania:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, 2/3 układamy w wyłożonej papierem formie, smarujemy, powidłami i wysypujemy posiekane bakalie i orzechy. Następnie ubijamy bezę, wylewamy na bakalie, i na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Całość pieczemy w 180 C przez godzinę.

Smacznego!

 

Ciasto „Amerykańskie”:

Składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 zaokrąglona łyżeczka cynamonu
2 szklanki mąki pszennej
4 jabłka

1 szklanka posiekanych orzechów i bakalii

tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania

 

sposób przygotowania:

Bakalie i orzechy siekamy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy jabłka, bakalie i orzechy. Dokładnie mieszamy.  Ciasto wykładamy do formy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni 60 minut. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Pracowita środa

Utworzono dnia 24.11.2022, 12:52

BIP

Zegar

Kalendarium

Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
Sb
Nd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Imieniny

RODO