Pracowita, tym razem ŚRODA: 23.11.2022.
W związku z tym, że jesteśmy gospodarzami jutrzejszych „Andrzejek” , na który zaprosiliśmy Uczestników zaprzyjaźnionego ŚDS w Kleczanowie oraz wszystkich chętnych mieszkańców Gminy Łoniów, uznaliśmy iż musimy się tym razem bardziej postarać i jeszcze lepiej przygotować. Wobec tego na dzisiejszych zajęciach z Paniami Terapeutkami dalej ćwiczyliśmy nasze umiejętności obsługi sprzętu oraz kulinarne. Postanowiliśmy upiec ciasto „Pleśniak” i „Amerykańskie”. Obłędny zapach niósł się po całym domu. Na zajęciach kulinarnych uczyliśmy się sposobu serwowania owoców, układania serwetek oraz sztućców. „Andrzejki”, kojarzą nam się z magią, miłością i wróżeniem, w związku z tym z Panią Pedagog oraz Panią Psycholog ustaliliśmy temat jutrzejszego spotkania: „Potrzeba miłości osób z niepełnosprawnościami - emocje, uczucia związki.” Oprócz zapoznania się z tematem, przeszliśmy trening kontaktów interpersonalnych, czyli powtórzyliśmy: zasady nawiązywania kontaktów, podtrzymywania rozmów, wyrażania własnej opinii tak by nie skrzywdzić innych. Przypomnieliśmy sobie najpopularniejsze wróżby. Jesteśmy przygotowani i mamy nadzieję, że jutro będziemy mogli się wykazać. A poniżej nasze dzisiejsze przepisy:
Ciasto „Pleśniak”
Składniki:
3 szklanki (450 g) mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 masła
50 g smalcu lub masła
5 żółtek (białka zostawiamy do bezy)
Powidła śliwkowe
Bakalie, orzechy
Sposób Przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, 2/3 układamy w wyłożonej papierem formie, smarujemy, powidłami i wysypujemy posiekane bakalie i orzechy. Następnie ubijamy bezę, wylewamy na bakalie, i na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Całość pieczemy w 180 C przez godzinę.
Smacznego!
Ciasto „Amerykańskie”:
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 zaokrąglona łyżeczka cynamonu
2 szklanki mąki pszennej
4 jabłka
1 szklanka posiekanych orzechów i bakalii
tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania
sposób przygotowania:
Bakalie i orzechy siekamy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy jabłka, bakalie i orzechy. Dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni 60 minut. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!