Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Rozmiar czcionek: A A+ A++ | Zmień kontrast
Środowiskowy Dom Samopomocy w Łoniowie

Pracowite czwartki 2

„pracowity wtorek”

W tym tygodniu z racji zbliżającego się 11 listopada – wolnego piątku -  oraz zaproszenia w czwartek na Koncert Pieśni Patriotycznych w pobliskiej Szkole Podstawowej im Jana Pawła II, postanowiliśmy zamienić nasz „pracowity czwartek” – na wtorek. W tym dniu nasza pani Pedagog pokazywała nam nową technikę składania serwetek oraz nakrywania do stołu. W dalszym ciągu nabywamy wiedzę z zasad podawania do stołu oraz obsługiwania gości. Wspólnie tworzyliśmy śpiewnik pieśni patriotycznych – bo w naszą „uroczystą środę” wraz z zaproszonymi gośćmi chcielibyśmy uczcić Święto Niepodległości Polski - śpiewem. Pani Pedagog aby poćwiczyć naszą pamięć, postanowiła przypomnieć nam najważniejsze wydarzenia związane z odzyskaniem niepodległości. Ukoronowaniem zajęć pedagogicznych było ukojenie naszych zmysłów poprzez delektowanie się zapachem i smakiem kawy, oraz zapoznaniem się z technikami parzenia kawy. Kolejnym punktem dnia były zajęcia kulinarne z naszymi wspaniałymi Paniami Terapeutkami – dziś tworzyliśmy patriotyczne ptasie mleczko z galaretką. Mamy nadzieję, że naszym gościom będzie smakować. Na koniec dnia wraz z Panią Psycholog rozmawialiśmy na temat problemów osób z niepełnosprawnością oraz niedogodnościami w życiu codziennym. Tak to był intensywny dzień!

Przepis na nasze pyszności:

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Składniki na spód

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na masę z serków waniliowych

  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego - 4 x 200 g kubełek
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 400 ml wrzątku

Składniki na owoce z galaretką

  • 2 galaretka truskawkowe
  • 350 ml wrzątku

Wcześniej przygotuj galaretki bo muszą przestygnąć, zaś galaretka truskawkowa potrzebuje nawet lekko stężeć przed wylaniem jej na sernik. 
 Jajka ogrzać np. w misce z ciepłą wodą. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę.Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Otrzymaną mieszankę dodać do ubitej masy, najlepiej przez sitko i w trzech partiach, za każdym razem krótko miksując na bardzo małych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, do połączenia się składników. Chodzi o to aby nie było widocznej białej mąki, ale aby ubita piana za bardzo nie opadła.W dużej misce umieść serki waniliowe homogenizowane. Do serków waniliowych wlej przestudzoną galaretkę. Galaretka nie powinna być gorąca, ale nie powinna też zacząć już tężeć. Wymieszaj delikatnie całość łyżką lub najlepiej trzepaczką, czyli rózgą kuchenną. Trzeba ją odstawić, aż lekko zgęstnieje. Wylej na biszkopt. Wstaw do lodówki, gdy już stężenie wylej na wierzch czerwoną galaretkę. 

 Smacznego!

pracowite-czwartki-2

Utworzono dnia 09.11.2022, 13:26

BIP

Zegar

Kalendarium

Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
Sb
Nd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Imieniny

RODO