Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Rozmiar czcionek: A A+ A++ | Zmień kontrast
Środowiskowy Dom Samopomocy w Łoniowie

Pracowite czwartki

Czwartek 03.11.2022 był dla Naszych Uczestników bardzo pracowity. Dzisiejsze zajęcia odbywały się w pełnym przejęciu i skupieniu, bowiem nasi Podopieczni wiedzieli, że już jutro będzie ich pierwszy wielki dzień, w którym chcą jak najlepiej zaprezentować się i sprawić przyjemność swoim Gościom. Na dzisiejszych zajęciach wraz z Panią Pedagog uczyli się lub co niektórzy przypominali sobie, zasady witania gości, zapraszania do stołu. Nasza Pani Pedagog zaprezentowała Uczestnikom sposób nakrywania i dekorowania stołu w zależności od tematu spotkania, przedstawiła sposób parzenia herbaty oraz zaprezentowała wachlarz herbacianego zapachu. Kolejnym punktem dzisiejszego dnia były zajęcia z Paniami Terapeutkami, były to zajęcia kulinarne na których każdy w ramach swoich możliwości pomagał i czerpał radość ze wspólnego pieczenia ciasta. Przepyszny zapach unosił się po całym domu. A jeszcze trzeba było przygotować się merytorycznie do spotkania razem z Panią psycholog, długo ustalali tematykę zajęć, oraz trenowali swoją pewność siebie przy wypowiadaniu się.  Zdecydowanie to był pracowity czwartek. Serdecznie zapraszamy wszystkich na jutro!  A poniżej przepis na nasza pyszną szarlotkę.

Szarlotka

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki (450 g) mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła 
  • 50 g smalcu lub masła
  • 5 żółtek

Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Dodać starte na tarce lub drobno posiekane masło oraz posiekany smalec. Ucierać składniki palcami lub siekać składniki na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka.Dodać żółtka i zagnieść ciasto łącząc ze sobą wszystkie składniki. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny.

Jabłka:

  • 1 kg jabłek 1 cukier wanilinowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier wanilinowy, sok z cytryny, proszek budyniowy oraz cynamon, wymieszać, odstawić. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Wyjąć ciasto z lodówki, odłożyć 1/3 ciasta i schować je z powrotem do lodówki. Z 2/3 pozostałego ciasta uformować kulę i pokroić ją na cienkie plastry, układać je na dnie blaszki o wymiarach 25 x 35 cm posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Plastry ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do piekarnika na 10 minut.

 

Beza:

  • 5 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Po skończonym cukrze ubijać jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzchu bezę i na końcu starte na tarce ciasto z lodówki. Piec przez ok. 35 minut na złoty kolor, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Pracowite czwartki

Utworzono dnia 04.11.2022, 12:40

BIP

Zegar

Kalendarium

Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
Sb
Nd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Imieniny

RODO